Bin yıllardır alternatif tıpta kullanılan karanfil ağız kokusu
gidermesi haricinde sağlığa da bir çok fayda sağlıyor. Ana vatanı Endonezya olan karanfil, ağız kokusu için birçok medeniyette tercih edilmiş, imparatorların ilk tercihi olmuştur. Sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra, mikrop hastalıklarında tedavi maksatlı
tercih edilebiliyor. Kozmetik ve ilaç fabrikalarında tercih edilen karanfil Asya ülkelerinde yemeklere eklenerek tüketilebiliyor. Yemek sonrası sindirim problemleri yaşayan kişiler de karanfil tüketebilir. Sindirim sisteminde yer alan zararlı maddeleri dışa atan karanfil mide problemlerinde ve gaz sorunlarında iyileştirici olarak kullanılabilir.
İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor. Bunlar ise;
-Ülser ve gastrist oluşunu engelleyip sindirim sağlığını koruyor.
-Birçok mikroba karşı antibakteriyel özellik taşıyor.
-Akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve hastalığı kontrol etmede yardımcı oluyor.
-İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri koruyor.
-İnsülin miktarını dengelemede yardımcı oluyor.
-Kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında yararlı oluyor.
-Genlerde mutasyonu önlüyor.
-Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol buluyor. Bu madde de diş, baş ve kas ağrılarında çok etkili oluyor.
-Ağız bakterilerinin gelişmesini önlüyor.
KARANFİL KULLANIM ALANLARI
Karanfil, tatlı, reçel, ev yapımı meyve suları ve kompostolarda baharat olarak kullanılıyor. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor. Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmayı sağlıyor. Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılıyor ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabiliyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.